Projekter og vidensudvikling

Synscenter Refsnæs er i kontinuerlig faglig udvikling.

Herunder kan du læse om vores igangværende projekter:

Projekt Sammen om punktskrift 

Synscenter Refsnæs og DTHS, Danske Tale-, Høre- og Synsinstitutioner har i januar 2024 igangsat projektet "Sammen om Punktskrift".

Synscenter Refsnæs er bevilget puljemidler fra Børne- og Undervisningsministeriet til et 1-årigt landsdækkende projekt, hvor målgruppen er børn og unge mellem 0-18 år med alvorlig synsnedsættelse, herunder blindhed, med behov for specialpædagogiske indsatser og undervisning i punktskrift.

Projektet er udbudt med baggrund i den centrale udmelding  fra Social- og Boligstyrelsen fra september 2022, hvor der udtrykkes bekymring for, hvorvidt kommuner og regioner i tilstrækkelig grad koordinerer og samarbejder om at anvende og dermed opretholde det fornødne udbud af højt specialiserede punktskriftindsatser.

Formålet med projektet er at udarbejde en national model for koordinering af målgruppens behov for indsatser omsat til en praksisnær køreplan for et forløb, hvis en kommune får et barn i målgruppen.

Projektet vil indkredse god praksis erfaringer fra en række kommuner og kommunikationscentre.

For yderligere information om projektet kontakt

Berit Houmølle, vicecenterleder og områdeleder for skole og Specialrådgivning ved Synscenter Refsnæs, tlf. 60 62 11 15, e-mail: behl@regionsjaelland.dk

Jan Hoedt, Projektleder, janhoedt.dk tlf 2810 6924, e-mail: jh@janhoedt.dk


E-læringsforløb om De Udvidede Læringsmål

Som en del af Synscenter Refsnæs kursusvirksomhed og vidensformidling samarbejder Specialrådgivningen, Videns- og udviklingsenheden og Materialeproduktionen om at udvikle e-læringsmoduler på udvalgte synsfaglige områder.

E-læringsmodulerne har til formål at stille Synscenter Refsnæs højt specialiserede faglige viden til rådighed til relevante fagpersoner uafhængig af tid og sted.

Det første e-læringsforløb vil være Introduktion til metoden De udvidede læringsmål for børn og unge med synsnedsættelse 0-17 år. I en række korte videoer, vil man blive præsenteret for baggrunden for metoden samt metodens enkelte elementer.

Det forventes, at e-læringsforløbet vil blive åbent for tilmelding i løbet af 2024.

For yderligere information om udviklingen af e-læringsforløb kontakt Mads Røn, afdelingsleder for Specialrådgivningen ved Synscenter Refsnæs, tlf. 24 41 89 06, e-mail madro@regionsjaelland.dk 


Vejledninger til implementering af digitale hjælpemidler i skolen

Konsulenter på børne- og ungesynsområdet samarbejder om udviklingen af to vejledninger og arbejdsbøger målrettet forældre, lærere, støttepersoner og elever med alvorlig synsnedsættelse herunder blindhed. Vejledningerne guider trin-for-trin i forhold til hvorfor, hvad, hvornår og hvordan, der kan arbejdes struktureret og koordineret med introduktion og implementering af elevens digitale hjælpemidler.

Begge vejledningerne er målrettet elever i udskolingen. Den ene vejledning henvender sig til elever med synsnedsættelse, mens den anden vejledning – ”IT til punkt og prikke” – henvender sig til brugere af elektroniske punktapparater – især begyndere.

Vejledningerne er opfølgning til vejledningen, Godt set! (2021), som kan bestilles via Mediateket på Synscenter Refsnæs, www.synref.dk. Alle tre vejledninger udgives af Synscenter Refsnæs, som led i et nationalt netværksbaseret samarbejdsprojekt med kommunale og regionale synskonsulenter i regi af Danske Tale- Høre- og Synsinstitutioner (DTHS).

For yderligere information om udviklingen af vejledningerne kontakt:

Hans-Kristian Bak-Hansen, synskonsulent ved Specialrådgivning ved Synscenter Refsnæs, tlf. 29 25 27 50, e-mail habak@regionsjaelland.dk 

Lone Qvist Ibsen, synskonsulent ved Specialrådgivningen ved Synscenter Refsnæs, tlf. 93 56 64 69, e-mail loi@regionsjaelland.dk 
 

Projekt Læring i øjenhøjde – et inkluderende undervisningsforløb- og materialer til elever med alvorlig synsnedsættelse herunder blindhed

Synscenter Refsnæs har i august 2023 igangsat et toårigt udviklingsprojekt, der har til formål at udvikle en række konkrete og praksisnære undervisningsforløb og undervisningsmaterialer i fagene dansk (herunder punktskrift), matematik og idræt.

Undervisningsforløbene og de tilhørende materialer forventes at kunne bidrage med inspiration og erfaring til lærernes øvrige undervisningspraksis i læringsfællesskaber i grundskolen, hvor der indgår elever med synsnedsættelser eller blindhed. Projektet tager afsæt i den aktuelt bedste viden på børnesynsområdet og udarbejdes i et samarbejde mellem Synscenter Refsnæs, Sensus og forskningsmiljøet ”Digitale læringsmiljøer og didaktisk design” forankret i Center for Skole og Læring ved Professionshøjskolen Absalon Absalon.

Projektet er støttet med puljemidler fra Børne- og Undervisningsministeriet.

For yderligere information om udviklingsprojektet kontakt tovholder på projektet:

Mads Røn, afdelingsleder for Specialrådgivningen ved Synscenter Refsnæs, tlf. 24 41 89 06, e-mail madro@remove-this.regionsjaelland.dk

Berit Houmølle, vicecenter- og områdeleder for skole og Specialrådgivning ved Synscenter Refsnæs, tlf. 60 62 11 15, e-mail behl@remove-this.regionsjaelland.dk
 

Projekt inkluderende musikundervisningsforløb til læringsmiljøer i grundskolen, hvor der indgår elever med synsnedsættelse herunder blindhed

Synscenter Refsnæs har igangsat et udviklingsprojekt der har til formål at udvikle 10 inkluderende undervisningsforløb og- aktiviteter i faget musik. Forløbene udvikles af musikundervisere fra Synscenter Refsnæs i samarbejde med elever, kursister og fagpersoner der beskæftiger sig med unge med synsnedsættelse herunder blindhed i kommunernes skole- og dagtilbud.

Musikundervisningsforløbene er målrettet daginstitutioner, indskoling, mellemtrin og musik som valgfag i grundskolen samt til børn og unge med yderligere funktionsnedsættelser, og har afsæt i gældende læreplanstemaer samt folkeskolens forenklede fælles mål indenfor fagets kompetenceområder musikforståelse, musikudøvelse og musikalsk skabelse. 

Materialet stilles til rådighed for musikundervisere og pædagogisk personale på blandt andet folkeskoler, dagtilbud, botilbud og fritidsinstitutioner i hele landet, og skal bidrage til at sikre inklusion af børn og unge med synsnedsættelse i musikundervisning, børne- og læringsfællesskaber og styrke målgruppens læring og aktive musikudøvelse.

Projektet er støttet af Statens Kunstfond.

For yderligere information om udviklingsprojektet kontakt projektleder Mads Røn, afdelingsleder for Specialrådgivningen ved Synscenter Refsnæs, tlf. 24 41 89 06, e-mail madro@remove-this.regionsjaelland.dk

Følengde musikundervisningsforløb er udkommet:

Reproduktion af populærmusikstykke. Musikundervisningsforløb til læringsmiljøer i grundskolen, hvor der indgår elever med synsnedsættelse herunder blindhed. 

Musik og bevægelse. Musikundervisningsforløb til læringsmiljøer i dagtilbud, hvor der indgår børn med alvorlig synsnedsættelse herunder blindhed. 

Tips og tricks til musikundervisning. Musikundervisningsforløb til læringsmiljøer i grundskolen, hvor der indgår elever med alvorlig synsnedsættelse herunder blindhed. 

Boomwhackers - en introduktion til musikalsk notation i indskolingen. Musikundervisningsforløb til læringsmiljøer i grundskolen, hvor der indgår elever med alvorlig synsnedsættelse herunder blindhed. 
 

Publikation om CVI, hjernebetinget synsnedsættelse 


På baggrund af opfordringer fra flere af landets kommunikationscentre om behov for vidensopsamling vedr. CVI på børnesynsområdet, har Synscenter Refsnæs opstartet udarbejdelse af en publikation målrettet dette område.

Publikationen udarbejdes i et samarbejde imellem fagpersoner ved Synscenter Refsnæs og synskonsulenter, der til daglig arbejder med børn med CVI i landets synscentraler og kommunikationscentre, samt Afdeling for Øjensygdomme Kennedy Centret.

Publikationen er målrettet fagprofessionelle i dagtilbud og grundskoler og har til formål at formidle   grundlæggende og aktuel viden om, hvad CVI er samt give inspiration og handlingsanvisende vejledninger til inkluderende læringsfællesskaber og læringsmiljøer. 

Publikationen udarbejdes som en del af vidensarbejdet i VISO-KaS og forventes udgivet i 2024.

For yderligere information kontakt Mads Røn, afdelingsleder for Specialrådgivningen ved Synscenter Refsnæs, tlf. 24 41 89 06, e-mail madro@remove-this.regionsjaelland.dk