”Jeg kan være med!”

Cosmo enhed

”Jeg kan være med!”

En 14-årig dreng med CVI (hjernebetinget synsnedsættelse) har netop været med til at afprøve en af Synscenter Refsnæs’ nyindkøbte Cosmo Excel enheder.

Begejstringen, smilet og koncentrationen om opgaverne er stor. Fra at være en perifer deltager er det nu lykkedes eleven at være inkluderet i et læringsfællesskab. Følelsen af at være med og være ligeværdig med de øvrige elever betyder meget for ham.

Som landsdækkende videnscenter er det essentielt at Synscenter Refsnæs går forrest i forhold til nyeste viden og teknologi på området - både i undervisningen af de elever der bor på Synscenter Refsnæs og i Specialrådgivningen, der vejleder kommuner og familier landet over om, hvordan man understøtter børn og unge med synsnedsættelser bedst muligt. Undervisningen og formidlingen skal være tidssvarende og relevant med bedste viden fra praksis.

Derfor er der netop landet tre nye Cosmo enheder på Synscenter Refsnæs. Enheder som nu er ved at blive testet og justeret, så de bliver brugervenlige og anvendelige for de forskellige målgrupper af børn, forældre, undervisere og pædagoger mv., som Synscenter Refsnæs er i kontakt med.

Cosmo Excel

Målgruppen af børn og unge med synsnedsættelse og eventuelt yderligere funktionsnedsættelser har brug for specialiserede produkter til læring og udvikling af fysiske, kognitive og kommunikative færdigheder. Samtidig skal undervisningen og anvendelsen af produkterne leve op til de krav, som stilles i forhold til målstyret læring i børnehaver og skoler.

Cosmo Excel er et internationalt prisvindende produkt, udviklet af lærere, talepædagoger samt ergo- og fysioterapeuter. Det baserer sig på kreativ læring og er udviklet til børn i alderen 0-7 år, men produktet henvender sig også til ældre børn med særlige behov.  Cosmo Excel består af 21 forskellige aktiviteter samt seks lysende og dynamiske kontakter (kaldet Cosmo’er), der er specielt udviklet til iPad aktiviteter. Kontakterne er taktile, robuste og nemme at aktivere med tryk.

Til målgruppen af børn og unge med synsnedsættelse kan aktiviteterne understøtte funktioner som social deltagelse, auditiv- og visuel opmærksomhed, koordinering, årsag og virkning, øje-hånd koordination, rum-retningssans, reaktionstid, motorik, historiefortælling, stemmestyring, musikproduktion og meget andet.

Resultater

Cosmo’en kan bruges individuelt, i makkerpar eller i grupper. Begejstringen hos eleverne og tilfredsheden hos underviserne er ikke til at tage fejl af. Materialet er let tilgængeligt og klar til at tage i brug på få minutter. Et par udsagn fra elever der har testet materialet:

”Selvom vi er forskellige kan vi lave det her sammen”
”Vi kan spille sammen. Det er godt, at Erik har forstået, at jeg ikke altid skal vente på ham, for så går det galt” (relationsudvikling mellem to elever med hhv. autisme og CVI)
”Jamen, det er da noget jeg kan se” (dreng med CVI, der efterfølgende anvender Cosmo’erne som aktivitet med vennerne i pauserne)

Cosmo’erne er desuden blev testet på et udredningsforløb for børn og unge 7 – 17 år og deres forældre, hvor de blev anvendt som en del af synsobservationen. En deltager grinede højlydt og ønskede at fortsætte aktiviteterne efter en lang og intens præstation. Forældrene til deltageren var imponerede, og spurgte til produktet efterfølgende, med henblik på indkøb til barnet.
En deltager med CP (Cerebral Parese) havde vanskeligheder med inddragelse af begge sider af kroppen, hvilket lykkedes under anvendelsen af Cosmo’erne. Han formåede at krydse midterlinjen ved at flytte på Cosmo’erne m.m.

For udenforstående er det måske små ting, men for personale, pårørende og børnene selv, kan det opleves som at bestige bjerge, når noget lykkes. Det er for denne målgruppe af børn, ikke noget som sker hver dag. De små sejre er dét, der bidrager til elevernes fortsatte muligheder for læring og positive udvikling.

Er du interesseret i at vide mere om brugen af Cosmo Excel er du velkommen til at kontakte skolekonsulent Stine Skov Clarke på stscl@remove-this.regionsjaelland.dk eller synskonsulent Tina Lindop Gable på tsli@remove-this.regionsjaelland.dk.