Materialer
Materialer
Materialetyper og praktisk information
Vores digitale bibliotek Biblus findes diverse lydbilleder i forskellige udformninger. Disse kan downloades og sammensættes via diverse gratis programmer fra nettet. På Biblus ligger en vejledning til programmet Audacity.
Endvidere er der via http://www.robobraille.org/da mulighed for at konvertere tekster til lydfiler. Dette kan i nogle tilfælde kræve lidt tilretning.
Vi er gerne behjælpelige med anvendelsen af diverse medier samt dialog omkring andre muligheder.
Bogproduktion, punktskrift og skrivbar e-bog i word
Vi gør tekster og bøger tilgængelige.
Produktion af bøger til punktskrift og skrivbar e-bog i Word.
Punktskrift; fuldskrift: almindelig tekst uden forkortelser.
Punktskrift; forkortet: punktskrift hvor tekstmængden ved hjælp af forkortelser er reduceret med ca. 1/3 for at øge læse – og skrivehastigheden. Der benyttes forkortelser udarbejdet af Dansk Punktskriftnævn.
Bogproduktionen foregår elektronisk som e-bog og ved grafisk opmærkning. Punktskrift er de blindes skriftsprog. Skrivbar e-bog er et hjælpemiddel for elever med anden alvorlig synsnedsættelse. Nogle af skolebøgerne kræver særlig tilrettelæggelse (for eksempel matematik), inden de scannes ind, mærkes op og produceres som tilgængelig tekst til eleven.
Hver enkelt illustration, model og tabel i en skolebog vurderes, så eleven får optimal mulighed for læring. Denne tilrettelæggelse varetages af specialuddannet lærer og synskonsulent, som redigerer bøgerne og tilrettelægger dem pædagogisk og didaktisk. Målet er, at eleven kan tilgå skolebøgerne på lige fod med sine seende kammerater.
Al punktproduktion er i fuldskrift, og kan via RoboBraille-tjenesten på www.robobraille.org oversættes direkte til forkortet punktskrift.
Alle vores produkter i tilgængelige tekstformater kan lånes i Biblus af børn og unge i synsregistret.
Der produceres spil, taktile tegninger og landkort. Taktile materialer er materialer, der "læses" med følesansen i fingrene.
Folkeskolens afgangsprøver gør vi tilgængelige i to formater:
- Punktskrift
- Skrivbar e-bog i Word
Vi modtager skolernes tilmelding til prøverne på scr-afgangsproever@regionsjaelland.dk
Vi samarbejder med Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) i Undervisningsministeriet, der giver dispensationen til at gå til prøve på særlige vilkår.
Prøver på særlige vilkår
Landets skoler og synskonsulenter skal hvert år inden d. 1. december meddele hvilke elever, skolelederen har besluttet, skal op til prøve på særlige vilkår til afgangsprøven.
Det betyder, at Synscenter Refsnæs senest d. 1. december hvert år skal have modtaget besked om de elever, der skal benytte henholdsvis punktskrift eller skrivbar e-bog i word ved prøverne.
Skriv til Synscenter Refsnæs på mail scr-afgangsproever@regionsjaelland.dk
Ønsker om andre formater, forstørrelser mv. sendes direkte til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) i Undervisningsministeriet.
Illustrationer
Materiale, der er produceret tidligere og skal genskabes: 1-3 uger
Illustrationer, der ikke findes i forvejen: Varierer efter sværhedsgrad
Forstørrelser
1-2 uger
Supplerende undervisningsmidler
1-3 uger
Nye produktioner
1-4 måneder
Publikationer
1-3 uger
Folkeskolens prøver
Fra marts til april producerer materialeområdet hovedsageligt opgaver til Folkeskolens skriftlige prøver.
Fra maj til juni produceres opgaver til Folkeskolens mundtlige prøver.
Bestil dit materiale til det kommende skoleår i god tid og gerne inden 1. februar, så vi kan igangsætte den didaktiske tilrettelæggelse, inden produktionen af Folkeskolens prøver.
Har du spørgsmål eller brug for vejledning, er du altid velkommen til at kontakte materialeområdet ved Synscenter Refsnæs.
En undtagelse i Lov om ophavsret (§17) samt EU's regler betyder, at vi kan gøre materiale og bøger tilgængelige til personer, som på grund af et handicap er ude af stand til at tilegne sig værkerne på sædvanlig måde.
På Synscenter Refsnæs medvirker vi til, at børn med synsnedsættelse får adgang til at læse og opleve det samme, som deres seende kammerater